Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди ЕС в интервю пред европейската

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди ЕС в интервю пред европейската
Коментари Харесай

Зоран Заев: Разчитаме на Запада да натиснат България

 Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди Европейски Съюз в изявление пред европейската редакция на Politico, че блокът е понесъл репутационен удар на Балканите и ще загуби повече позиции по отношение на съперничещите сили, в случай че скоро не стартира договаряния за участие с неговата страна и Албания, съобщи " Фокус ".

Членовете на Европейски Съюз се съгласиха преди повече от година да стартират диалози с двете страни, само че процесът е арестуван, основно тъй като България е блокирала пътя на Северна Македония към масата за договаряния. Правителството в София упорства, че двустранните разногласия сред България и Северна Македония за езика и историята би трябвало да бъдат позволени, преди да стартират диалозите, изяснява редакцията на изданието.

Разочарованието от Европейски Съюз в района се изостря и от изоставането на блока в даването на коронавирусни ваксини на балканските си съседи, което ги кара вместо това да се извърнат за медикаменти към Русия и Китай.

" Много неща не се развиха съгласно метода, който нашите жители чакаха и поради това евроскептицизмът се усилва “, съобщи Заев, като акцентира, че невъзможността за започване на договаряния ще засегне освен страната му и Албания, само че и по-широкия район на Западните Балкани, който в този момент е заобиколен от членове на Европейски Съюз и е бил сцена на поредност от войни през 90-те години, когато Югославия се разпадна.

Ако не се види, че Европейски Съюз извършва обещанията си в района, това също ще даде по-малко тласък на Косово и Сърбия да разрешат разликите си в договарянията с посредничеството на Европейски Съюз и ще направи по-малко евентуално Босна и Херцеговина да се оправи с промените, нужни за личното й участие, аргументира се той.

И в случай че придвижването на района към Европейски Съюз се забави, показва македонският министър председател, " се отваря повече място “ за други сили – Русия и Китай. Заев отхвърли и концепцията на европейския комисар по разширението Оливер Вархели да се продължи напред в договарянията за участие с Албания, като в същото време се задържи Северна Македония.

Заев означи, че ръководителите на европейските институции, както и на доста държави-членки на Европейски Съюз, ясно са декларирали през последните дни, че и двете страни би трябвало да вървят напред дружно. Германия, Словакия и Гърция са измежду тези, които ясно обявиха, че не споделят мнението на унгарския комисар.

" Има ясно обръщение против разделянето и се надявам, че България ще бъде рационална “, сподели Заев.

Заев допусна, че Вархели може да се е опитвал да подтикне Северна Македония и България да реализират съглашение за справяне с възраженията на София.

" Винаги имам вяра в положителните планове и имам вяра, че той е желал да окаже напън върху нас и България да намерим решение, в случай че е допустимо “, сподели той. Той изрази оптимизъм, че може да се откри завършек на безизходицата с България, описвайки проблемите сред София и Скопие като " несъществени “.

Новото служебно държавно управление на България обаче предизвести, че няма пълномощия да промени позицията на страната. Изглежда, че това в допълнение ще понижи възможностите разногласието да бъде позволен преди юни, за когато Европейски Съюз беше планувал началото на договарянията за присъединение.

Заев съобщи, че се надява най-мощните западни държавни управления, в това число новата администрация на президента Джо Байдън, да оказват помощ за разрешаването на спора. Ако няма пробив, предизвести той, процесът на разширение ще бъде замразен най-малко година и половина, до момента в който се проведат изборите в България и в огромните сили на Европейски Съюз Германия и Франция.

Това би било спомагателен тежък удар за Северна Македония, която е положила огромни старания да си обезпечи участие в огромните западни политически организации - даже промени името си от Македония, с цел да приключи десетилетия спор със прилежаща Гърция. Тази смяна разреши на страната да се причисли към НАТО, само че Европейски Съюз към момента не е извършил обещанието си за договаряния за участие.

 

" Толкова доста жертви. И по-късно Европейски Съюз не реализира резултати? Това е проблем. Ние демонстрираме повече европейски полезности и европейски обноски, в сравнение с Европейски Съюз “, сподели Заев в изявлението, извършено при визитата му в Атина предходната седмица в края на европейско дипломатическо турне.

" Нямаме шанс “, сподели той, усмихвайки се горчиво, до момента в който размишляваше за оценките, които му бяха дадени за преустановяване на дългогодишния спор с Гърция. " Получих толкоз доста награди - от Германия, от Австрия, всички вероятни награди. Само премията, която чакахме, интеграцията в Европейски Съюз, не идва “.

Проучванията предходната година демонстрираха, че поддръжката за участие в Европейски Съюз остава висока в Северна Македония - 69%. Но това съставлява спад от над 10 процентни пункта за шест години - и Заев сподели, че разочарованието се е нараснало през последните месеци поради доставките на ваксини и забавянето на договарянията с Европейски Съюз.

По отношение на имунизациите Заев съобщи, че държавното управление му е платило политическа цена за доверието в солидарността на Европейски Съюз.

" Ваксините закъсняха “, сподели той. " Чакахме толкоз дълъг интервал и хората търсеха отговорност от мен. Беше в действителност неприятна атмосфера “. Правителството на Заев упорства месеци наред за придържане към имунизациите, утвърдени от Европейската организация по медикаментите на Европейски Съюз. Но в последна сметка то избра договаряния с Китай и дарения от Сърбия.

По-рано този месец Заев се имунизира с китайската ваксина " Синофарм “. Първата пратка на Северна Македония от Европейски Съюз - посредством системата COVAX за интернационално шерване на ваксини - стигна до Скопие по-рано този месец, персонално доставена от комисар Вархели.

Заев означи, че по-голямата отдалеченост на сръбския президент Александър Вучич от Европейски Съюз и НАТО му дава еластичност да работи по-бързо. Вучич бързо се обърна към Русия и Китай за ваксини и страната му изпреварва съседите си - и огромна част от Европа – във имунизацията.

Въпреки всички неуспехи, Заев съобщи, че е оптимист, че Европейски Съюз може бързо да възвърне изгубените позиции - в случай че стартира договаряния за участие скоро. " Разочарованието, което се появи през последните пет до шест месеца, може да бъде възобновено със мощно обръщение за разширение към тези страни, които го заслужават, а Северна Македония и Албания в действителност заслужават да създадат идната стъпка “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР